Sampo vie ruokaprinttaamisen osaamista ympäri Suomea
3D-tulostimet tekevät hiljalleen tuloaan elintarvikealalle. Saimaan ammattiopisto Sampo on sukeltanut ruokaprinttaamisen maailmaan ensimmäisten ammattiopistojen joukossa Suomessa. Nyt osaamista viedään koulutusten muodossa ympäri maan. Lue alta Porissa pidetystä Byflow 3D-ruokatulostimen käyttökoulutuksesta ja lehtori Markku Vengasahon ajatuksia 3D-tekniikan tulevaisuudennäkymistä ruuanvalmistuksessa.

Sampo järjesti syksyllä 2020 Satakunnan ja Vakka-Suomen alueella toimivalle WinNovalle Byflow 3D-ruokatulostimen käyttökoulutuksen. Päivän mittainen koulutus sisälsi teoriaosuuden, viisi tuntia käytännön työskentelyä työsalissa sekä tuotekuvausta. Koulutuksen teemana oli jälkiruokien 3D-tulostaminen.
”Koulutus järjestettiin Porissa, WinNovan tiloissa ja siihen osallistui elintarvike- sekä hotelli- ja ravintola-alan opettajia. Kaikkiaan 15 henkeä – se on sopiva määrä tähän koulutukseen. WinNovalla on samanlainen laite, kuin meillä Lappeenrannassa”, kertoo lehtori Markku Vengasaho Samposta.
Koulutuksessa suunniteltiin koko ateriakokonaisuus, johon kuului alkupala, pääruoka sekä jälkiruoka. Kaikissa oli jokin 3D-tulostettu komponentti.
”Alkupalalla oli 3D-tulostettua cuacamolea ja pääruokana punajuurikeitto, johon teimme koristeen smetanasta. Koriste jäädytettiin ja se sitten suli keiton päälle. Lisäksi kokonaisuuteen kuului voileipäpöytä koristeellisilla levitteillä ja jälkiruokalautanen sisältäen muun muassa 3D-tulostettua suklaata ja namelakaa eli eräänlaista suklaamoussea”, Vengasaho kuvailee.
Hän toimi itse toisena kouluttajana. Kouluttajaparina hänellä oli Suomen kokkimaajoukkueen jäsen, kondiittorikisälli Eija Kuningas. Kuningas on Sampon kasvatti.
”Olemme Eijan kanssa takuuvarma kouluttajapari. Eija on erikoistunut nimenomaan tuotekehitykseen. Hän on suunnitellut koulutukseen sopivat massat ja tehnyt myös perusreseptit. Massat ovat tässä hommassa todella tärkeässä roolissa ja Eija on niissä todella hyvä.”
Tulevaisuutta tekemässä
Yhteistyö WinNovan kanssa sai alkunsa valtakunnallisen Digi2go-hankkeen myötä. Hankkeessa Sampo kehitti 3D-tekniikan hyödyntämistä ruuanvalmistuksessa ja järjesti kaikille avoimia massa- sekä tekniikkakoulutuksia.
”Olemme kehittämässä ja rakentamassa jotakin täysin uutta. Se on ainakin itseäni motivoiva asia. Maailma muuttuu todella nopeasti ja on tärkeää pysyä mukana kehityksessä”, Vengasaho sanoo.
Elintarvikkeiden 3D-tulostimia on toistaiseksi vielä harvassa. Sampon laitteita vastaavia löytyy noin viidestä ammattioppilaitoksesta. Hieman erilaisia laitteita löytyy Vengasahon tietojen mukaan parista oppilaitoksesta.
”Innostan mielelläni tähän muitakin mukaan, sillä se, että tekee jotakin uutta, muuttaa ajattelua. Tämä onmyös meille uusia asia ja haluamme oppia jatkuvasti lisää.”
Kiinnostuitko Byflow 3D-ruokatulostimen käyttökoulutuksesta? Ota yhteyttä, suunnitellaan yhdessä!
Lehtori, asiakasvastaava Markku Vengasaho, p. 040 552 8534, markku.vengasaho@edusampo.fi

Teksti Satu Tähkä
Kuvat Markku Vengasaho